Hanno

Ik begeef me naar de Onderweg (wat een symbolische straatnaam!) in Waddinxveen voor de eerste van zes zanglessen – tevens mijn eerste zangles ooit – die ik van mijn vrouw cadeau heb gekregen. Het is januari 2007.
Vooraf heb ik Carolien een mail gestuurd over mijn verwachtingen. Ik schreef onder andere: ‘Zolang ik me kan herinneren zing ik graag. Thuis loop ik vaak te zingen, soms zonder dat ik het zelf in de gaten heb. Erg fijn, zo’n instrument dat je altijd bij je hebt en waarmee je je uit kunt drukken.’ En ook: ‘Ik ben heel benieuwd wat er op muziekgebied allemaal te koop is en welke soorten muziek het beste bij mijn stem passen.’
De kick van die eerste les kan ik me nog goed herinneren. Een ‘zangjuf’ die ook pianiste is, dat is – zo weet ik intussen – geen vanzelfsprekendheid. Maar voor ik het weet sta ik begeleid door pianoklanken toonladders te zingen en even later zelfs al een ‘echt’ nummer (welk nummer kan ik me niet goed meer herinneren). Carolien laat me merken dat mijn stem zeker mogelijkheden heeft en het is al snel duidelijk dat het niet bij zes lessen zal blijven. Mijn leven heeft er een extra dimensie bij gekregen!

In de jaren die volgen maak ik kennis met een breed repertoire, met name klassiek (o.a. Schubert, Fauré, Vaughan Williams), jazz (o.a. Cole Porter, Burt Bacharach) en musical. Regelmatig is er de gelegenheid om te oefenen met optreden tijdens huiskamerconcertjes, waarbij andere leerlingen ook optreden – steeds door Carolien begeleid op de piano – en we elkaars publiek zijn.. Later komen daar ook een paar grotere leerlingenconcerten in het Remonstrantse kerkje aan de Gouwe bij. De ervaring die ik daar heb kunnen opdoen vormde een hele waardevolle opstap voor mijn verdere ontwikkeling als zanger.

Eind 2010 voel ik dat het tijd wordt om de bakens weer eens te gaan verzetten en neem ik afscheid van Carolien. Inmiddels is het voor mij vanzelfsprekend geworden om regelmatig op te treden, zowel solo als in groter verband (in musicals en met zanggroep Prestige). Carolien komt nog regelmatig kijken en luisteren. Niet te missen, want als ze er is, zit ze steevast op de eerste rij!

Carolien, dank je wel voor de Couleur Vocale die je in mijn leven hebt gebracht!