Blog

zondag 5 juni 2016

Ha!man: gewoon bijzonder en bijzonder gewoon

Hoewel de reacties nog steeds binnen komen is dit een goed moment voor een terugblik op zondagavond 29 Mei. François le Roux (Ha!man) en zijn (stage)partner Joke Debaere waren toen te gast hier bij Couleur Vocale en verzorgden een optreden. Ik kijk daar nu in persoonlijke bewoordingen op terug.

Bijzonder

Bijzonder is een beetje een versleten woord dat verder niet zoveel zegt; aan Dik Trom  (….“is een bijzonder kind en dat is- ie”, was een gevleugelde uitspraak) is als hoofdpersonage een hele serie kinderboeken van weleer (1891) gewijd om verder inhoud te geven aan dat begrip en ongetwijfeld kan dat bij Ha!man ook: een vette (auto)biografie die zeker weten als pageturner zou lezen. Wie weet komt die er nog eens. Maar voor nu volstaat een evaluatie van mijn persoonlijke beleving gelardeerd met wat filosofische uitweidingen daar waar er voor mij aanleiding toe was.

Wat maakt het optreden van Ha!man dan zo bijzonder? Het meest in het oog en oor springend zijn z’n vaardigheden op diverse instrumenten en zijn improvisatietalent. Met vaak de cello als centraal gegeven haalt hij er letterlijk van alles bij waar maar muziek in zit en als je talent hebt vind je die muziek ook in alles! Zo orkestreert hij zijn composities, op een paar vierkante meters hip hoppend van de ene naar de andere geluidsbron, op smaakvolle wijze geholpen door wat digitaal vernuft (is het al gauw in mijn digibetenbrein) en dit alles geeft zijn optreden een spectaculair karakter.

Wat het voor mij met name bijzonder maakt is de absolute toewijding aan zijn talent om onverstoorbaar en compromisloos die muziek tot klinken te brengen die er in stilte al was. Met gesloten ogen en naar binnen gekeerde oren is daar een vrije toegang tot een universeel klankveld. Vanuit zijn eigen stilte is hij aangesloten op ‘de bron’ en dán kunnen klanken dus zomaar geboren worden: ‘creëren vanuit het niets’ noem ik het. Zo geeft hij  vorm aan zijn binnenwereld, gebruikmakend van de impulsen die zich op dat moment aandienen: de homo ludens in actie!

 Gewoon

En als alle energie dan vrijkomt en beschikbaar is voor (in dit geval) de muziek, gaan de dingen zonder inspanning, zonder ‘werken’; ze gaan vanzelf, vanuit ‘het Zelf’ (om het maar even filosofisch te benaderen) en dat maakt het ook weer heel gewoon en natuurlijk, heel ‘vanzelfsprekend’ dus; Je put immers uit een bron die altijd bij iedereen aanwezig is..….en tegelijkertijd toch ook weer bijzonder omdat je dit maar zo zelden bij artiesten tegenkomt: onbaatzuchtige kunst met geen ander doel dan het dienen van de kunst zelf.

In Joke Debaere heeft hij een prachtige partner gevonden; toegewijd aan hem en aan zichzelf, haar talent in woordkunst en verbale sfeertekening. Ze is op een prettige manier aanwezig met haar warme stemgeluid, Vlaamse tongval en zorgvuldig gekozen woorden die heel natuurlijk met de muziek vervloeien of deze ondersteunen. Samen vormen ze een harmonieus paar waarbij klanken en woorden naar elkaar toekleuren en versterken in zeggingskracht.

Natuurlijk was niet elke noot of elk woord alleen maar geïmproviseerd die avond. Ikzelf doe de laatste tijd ook steeds meer met improvisatie en daarbinnen zijn vele mogelijkheden en soorten en is het heel gebruikelijk om allerlei afspraken te maken en van daaruit te vertrekken. Een kader of format gebruiken geeft juist de beperking waarbinnen de vertolker zijn meesterschap kan tonen. ‘Vrije Improvisatie’ behoort tot de mogelijkheden maar is zeker niet per se spannender of knapper; je vrij voelen, ‘los gaan’ binnen een format en de beperking daarvan overstijgen vind ik wel zo knap en bijzonder. De wat strakke regie zoals die er vaak is in de voorstelling, is een voorbeeld van een serie duidelijke kaders waarbinnen maximale speelruimte genomen wordt en die de flow van de show alleen maar ten goede komt.

François le Roux en Joke Debaere vervullen vol overgave aan zichzelf, elkaar en de muziek hun missie voor eenieder die het maar horen en beleven wil. Als je dat als publiek in al z’n volheid kunt toelaten is er sprake van versmelting tot één zintuiglijke ervaring zoals ook een goede kok dat kan bereiken met een uitgebalanceerd gerecht dat door z’n kwaliteit op elk niveau ‘verstaan’ en ‘gesmaakt’ wordt. Dat maakt dit soort mensen zo bijzonder, zo gewoon.

Tot slot:

Dankzij een talrijk en enthousiast publiek werd deze avond zo’n succes en zo bijzonder. En dat een aantal bezoekers op de bierbanken moest zitten omdat de stoelen op waren nam het letterlijk op de koop toe: heel gewoon……

Wie weet zijn volgend jaar (ook weer ergens in Mei) de geesten ‘rijp’ genoeg om hier ook aan een workshop van hen deel te nemen. Ik moet dat voor het eind van het jaar al weten vanwege hun planning dus zal ik jullie tegen die tijd vragen of daar wellicht ook belangstelling voor is.

Iedereen bedankt en graag tot ziens hier bij Couleur Vocale in Diever

Hartgroet, Carolien

 

woensdag 1 oktober 2014

Het is nu ruim een maand geleden sinds mijn eerste blog en er is inmiddels veel gebeurd; en gelukkig maar……..
De advertenties en presentatie-artikeltjes doen hun werk en zorgen heel langzaamaan voor meer bekendheid. Een aantal mensen kwam op de septemberaanbieding af en is zo tevreden en zelfs enthousiast dat ze besloten te blijven komen en bij weer anderen hangt het nog een beetje in de lucht of we door gaan met elkaar. Al bij al geen slecht begin. Van de mensen die nu in mijn praktijk zijn word ik heel blij en het valt me op dat onafhankelijk waar iemand voor komt hij/zij bereid is de verdieping in te gaan en daarmee de confrontatie met eigen verlangen én weerstanden voor buy cheapest viagra lief te nemen. Ik merk dat ik me dan in mijn werk als een vis in het water voel; dan gaat het ergens over en kan er sprake zijn van werkelijke groei en ook bij mij wordt dan het beste aangesproken van wat ik te bieden heb. Ik vind het trouwens steeds weer heel dapper hoe mensen vaak op al wat latere leeftijd iets óf compleet nieuws beginnen óf weer oppakken waar ze zo’n 20,30, enz. jaar geleden gebleven waren; dat piept dan kennelijk weer op als een gloedvolle reminder uit een verloren gewaand verlangen van weleer. En zo heeft ieder zijn verhaal waarvan ie denkt en voelt dat ie daarmee bij Couleur Vocale op z’n plaats is. Heerlijk om deze mensen hier in mijn nieuwe praktijk te mogen verwelkomen.

Dat ‘nieuwe’ van mijn praktijk heeft ook zijn keerzijde. “Onbekend maakt onbemind” zegt een oud Hollands spreekwoord, dus de groepsactiviteiten die ik vanaf september had gepland konden niet doorgaan bij gebrek aan belangstelling. Oh, oh wat jammer vond ik dat, ik had er juist zo’n vreselijke zin in. Maar ik vermoed dat het daarvoor nog te vroeg is; de tijd is nog niet rijp, mijn netwerk nog te klein en de schroom nog te groot. Dat laatste kwam ik achter toen ik diverse mensen sprak die er wel van wisten maar nog even wilden wachten…..”je woont hier voorlopig vast nog wel, dus dat komt dan later nog wel eens……” en hoewel ze het voelden kriebelen was de weerstand kennelijk groter dan die ‘kriebelzin’…..tja, als ondernemer heb je te maken met de markt en als vraag-en-aanbod incongruent zijn moet je je even achter de oren krabben en voelen wat wijsheid is…….Mijn wijsheid fluisterde me in dat ik nog maar even moest wachten en de workshops en cursussen opnieuw moest aanbieden op een later tijdstip dit jaar. Houd dus de Nieuwsbrief en programmering in de gaten als je iets in die richting wilt.

Om mijzelf nog wat meer in de markt te plaatsen heb ik een prachtige flyer gemaakt; ik hoop deze eind van de week in ruime oplage binnen te hebben en dan dus maar her-en-der verspreiden. Een cliënt van mij gaf me tips over diverse ‘ophang- en neerlegplaatsen’ ; doet me op de een of andere manier denken aan m’n studententijd maar dan een kleine 40 jaar later……

Tot slot: vandaag heb ik ook geregeld dat ik een artikeltje krijg in de Grijpvogel; een krantje dat meer het aan Drenthe grenzende deel van Friesland bestrijkt (Appelscha en zo). Wellicht geeft ook die actie weer een boost aan mijn bekendheid. Het zal er medio oktober in staan.

Zo, dit was weer even een update voor die paar mensen van wie ik weet dat ze actief geïnteresseerd zijn. Met een beetje geluk ben ik binnenkort een soort rattenvanger van Hamelen met een hele sliert van die categorie achter me aan!

zondag 31 augustus 2014

Gisteren is mijn vernieuwde site on line gekomen en daar ben ik blij mee want alle relevante informatie voor dit moment staat er op maar…..er zijn nog wat dingetjes die ik anders wil. Sommige linken werken nog niet naar behoren en de Lay-out van de informatiepagina moet duidelijker; ook is er het e.e.a. nog ‘onder constructie’. Ik hoop dit deze week op orde te hebben. Kortom: er wordt aan gewerkt en het wordt vast heel mooi!

donderdag 28 augustus 2014

Sinds gisteren sta ik in het krantje van Diever en omstreken met een artikeltje en een foto. Ik presenteerde mijzelf als volgt:

Nieuw in Diever: Couleur Vocale

Couleur Vocale staat voor de vele aspecten van piano, zang, beweging, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. En, al zeg ik het zelf: even kleurrijk als die aspecten ben ik, Carolien Fleumer, de vrouw achter al deze activiteiten. Ik heb meer dan 40 jaar ervaring in het werken met mensen op muzikaal gebied en ben daarnaast een ervaren coach en raadsvrouwe als het gaat om persoonlijke ontwikkeling.

Sinds mei van dit jaar woon ik samen met mijn partner aan de Hoofdstraat in Diever. We hebben het huis met daarachter de ‘studio’ gekocht waar voorheen het ‘Homeopathisch centrum Diever’ zat. De studio is helemaal de ruimte die ik zocht voor mijn kleurrijke scala aan activiteiten; ook het uithangbord aan de voorgevel getuigt hiervan: Couleur Vocale, ruimte voor leven en muziek; en dat is precies wat het wil zijn!

Naast individuele lessen/ sessies geef ik ook diverse workshops en cursussen. Hierover kun je je uitgebreid informeren op mijn vernieuwde website: www.couleurvocale.com Deze is deze eind van de week on line. Ter kennismaking zijn in de maand september alle individuele lessen € 20. Voel je dus welkom om je te oriënteren op wat je aantrekkelijk lijkt en misschien al heel lang van plan was… Bel me gerust op 06 55 740 353 of mail naar carolien.fleumer@hetnet.nl

Ik vind dit een feestelijk begin van ‘mijn loopbaan’ hier, ik word er vrolijk van als ik het zelf teruglees en realiseer me wat een mooi beroep ik toch heb! Fijn ook dat mij dit artikeltje door de Heer van Goor werd aangeboden inclusief foto en logo en ik alle ruimte kreeg om te melden wat ik relevant achtte. Diverse mensen hebben mij al gebeld en gaven blijk van enthousiasme en nieuwsgierigheid. Ik krijg de indruk dat ik niet geheel overbodig mijn activiteiten hier in Diever opstart.

Die opstart zal de komende maand september voornamelijk bestaan uit individuele lessen en sessies. Ik, we zitten nog volop in een deels onvoorziene verbouwing die behoorlijk ingrijpend is. Met name de zaterdagen (waarop veel groepsactiviteiten gepland zijn) zullen in en rondom het huis heel onrustig zijn compleet met lawaai van drilboren en soortgelijk grof geschut; dat is dan niet echt een ambiance voor het subtielere werk zoals dat in de workshops aan de orde is.

Toch wil ik proberen eind september de eerste workshop hier te geven. Het grove sloopwerk zal dan wel zo’n beetje klaar zijn en de wederopbouw kan hopelijk weer beginnen. ‘Loslaten’ lijkt me dan een passend thema; de herfst is dan net begonnen en ook gezien het voorafgaande is het als reminder voor mijzelf goed om weer eens stil te staan bij ‘de vergankelijkheid der dingen’.

Over de workshops en cursussen nog het volgende: ik streef ernaar deze gemiddeld om de week te geven. Dat betekent dat niet al het aanbod in grote frequentie langs komt. Ik heb een voorlopige planning gemaakt en afhankelijk van de getoonde belangstelling besluit ik welke en wanneer de volgende zal zijn. Ik zou het dan ook zeer op prijs stellen als je je daarover zou willen uitspreken en je voorkeur kenbaar maakt. Dit kan in de vorm van mailen (zie contact) of bellen; dan krijg ik goed beeld van wat er leeft aan behoefte op mijn gebied en kan ik je desgewenst op de mailinglist zetten. Voor nu staat een planning t/m oktober op de site.